Hopp til innhold
Min side

Har du blitt oppringt fra et ukjent utenlandsk nummer? Ikke svar og ikke ring tilbake!

Mange av våre kunder har den siste tiden fått tapt anrop fra ukjent utenlandsk nummer, for eksempel med landskoden for Marokko (+212), Albania (+355), India (+91) Jersey (+44) og andre. Dette er mest sannsynlig et svindelforsøk, også kjent som "wangiri anrop".

Uttrykket wangiri er japansk og betyr "ett anrop og legg på". 

Svindelen skjer ved at man belastes en veldig høy takst dersom man ringer tilbake til nummeret (teletorgtjeneste). Denne typen svindelforsøk kommer og går gjennom hele året. Enkelte perioder er det få slike forsøk, andre ganger mange. 

Dyrt å ringe tilbake

Teleoperatørene prøver å forhindre denne typen svindel ved å blokkere for muligheten til å ringe tilbake på anrop fra disse landene. Problemet er at svindelen utføres av datamaskiner og fra nye land, slik at det er vanskelig å sile ut alle anrop som kan være et svindelforsøk. Selv om du er så uheldig å ringe tilbake til et slikt nummer så dekker heldigvis flere teleoperatører mellomlegget mellom vanlig utenlandstakst og teletorgtjenestens takst. Når det er sagt kan det likevel fort bli dyrt, så det beste rådet er å la være å ringe tilbake. 

Kan også gjelde norske nummer

Også norske telefonnumre kan misbrukes i forbindelse med svindelforsøk. Det er mer sjeldent og går ut på at programvare muliggjør at en utenlandsk svindler kan utgi seg for å ringe fra et norsk nummer. Dette for å øke sannsynligheten for at noen svarer. Hvis du blir utsatt for denne typen svindel eller mistenker at ditt eget nummer misbrukes, anbefaler vi at du kontakter teleoperatøren, som da kan legge inn et filter som forhindrer dette. 

Gode råd for å forhindre svindelforsøk

Her er noen råd til hva du kan gjøre hvis du mistenker at du kan ha blitt utsatt for et wangiri-anrop eller lignende svindelforsøk, eller du ønsker å forhindre det:

-    Ikke ta telefonen hvis du får et anrop fra et ukjent utenlandsk nummer. Hvis du venter en telefon fra utlandet bør du kontakte den eller de som skal ringe deg eller se om du kan finne nummeret de mest sannsynlig vil ringe fra på nettet.

-    Ikke ring tilbake på et tapt anrop fra et ukjent utenlandsk nummer.

-    Kontakt teleoperatøren din for å høre om de kjenner til nummeret eller om et pågående svindelforsøk.

-    Søk på nummeret på nettet. Se om du får noen treff på andre som kanskje har blitt oppringt av det samme nummeret.

-    Blokker anrop fra nummeret på telefonen. 

-    Last ned en app som gjør det mulig å blokkere landskoder du ikke ønsker anrop fra. 

-    Hvis du svarer på et anrop er det viktig at du aldri oppgir personopplysninger, kortopplysninger, kontonummer osv. Selskaper som Microsoft, Apple, banker eller lignende kontakter sjelden eller aldri kunder over telefon. 

-    Legg på røret og unngå å diskutere med den eller de som ringer. 

Juridisk ordbok