Hopp til innhold
Min side

Vanlige spørsmål om boligkjøp

De aller viktigste salgsdokumentene er prospekt, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjema. I salgsoppgaven har megler sammenfattet de mest relevante opplysningene om boligen du skal kjøpe. I boligsalgsrapporten finner du takstmannens vurdering av boligen og i egenerklæringsskjemaet har selger selv fylt ut viktige opplysninger om boligen, hvilke arbeider som er gjort, og av hvem, med mer.

Les mer om hva som står i disse, og de andre salgsdokumentene her.

Det betyr at boligen er solgt som den er. Brukte boliger selges som de er, og kjøp og salg av brukte boliger og eiendommer reguleres av avhendigsloven. As is betyr i hovedtrekk at det er kjøper som har risikoen for eventuelle feil eller mangler ved boligen. Det er imidlertid tre unntak fra denne hovedregelen, nemlig om (1) selger har holdt tilbake opplysninger som har innvirket på avtalen, om (2) selger har gitt uriktige opplysninger som har innvirket på avtalen eller om (3) boligen er i vesentlig dårligere stand enn forventet.

Hvis ett av disse unntakene er tilfelle, har boligen en mangel som selger er ansvarlig for. Les mer om avhendingslovens hovedregler her.

Det vil normalt være noe større frihet for eiere i et sameie, enn i et borettslag. Aksjeleiligheter er en mellomting mellom borettslag og sameie. Obligasjonsleiligheter er en mindre brukt eierform, som medfører større risiko enn de andre eierformene. Les mer om ulike eierformer her.

Hør podkasten om boligkjøp her

Om HELP

HELPs spesialområde er advokathjelp. Vi er alene om å tilby rettshjelpsforsikring på sentrale rettsområder i Norge, Sverige og Danmark. Siden starten i 2005 har våre mer enn 100 advokater og jurister hjulpet mennesker gjennom mer enn 100.000 saker.

Blerande startet i HELP i 2014, og har siden den gang tilegnet seg lang erfaring med å håndtere saker for boligkjøpere; fra rådgivning til forhandlinger og hele veien gjennom rettslig prosess. Blerande har tidligere jobbet både som advokat og senioradvokat i HELP, og er i dag fagsjef på Boligkjøperforsikring i tillegg til konsernadvokat.

Bilde av Blerande
Blerande Thaqi Fagsjef Boligkjøperforsikring, advokat MNA

Med boligkjøperforsikring kan du få hjelp

Boligkjøperforsikring

Advokathjelp ved boligkjøpet og i hverdagen som følger.

Les mer om Boligkjøperforsikring

Alle våre fagområder

Juridisk ordbok