Tegne boligkjøperforsikring på leiligheter i borettslag og sameier?
Er det noen vits i å tegne boligkjøperforsikring på borettslagsleilighet eller leilighet i sameie? Dekker ikke borettslaget de uforutsette kostnadene, da?

Det er lett å tenke at advokathjelp ikke er så nyttig ved kjøp av leilighet i borettslag og sameier. Dette stemmer dessverre ikke. Det er flere forhold som kan gi deg et krav mot selger, og som ikke dekkes av borettslaget/sameiet.
Det er mange eksempler på at leiligheten i seg selv ikke er lovlig. Vi har også eksempler på at selger har renovert badet og i den forbindelse brutt brannskillet. Det kan også komme økninger i felleskostnadene som selger var kjent med, uten å informere kjøper om dette. Dårlige naboforhold kan dessverre også forekomme, helt uavhengig av boligtype.
Vanlige spørsmål blant kjøpere av borettslags- og sameieleiligheter
Spørsmål knyttet til fellesutgifter, vedlikehold og ansvar for fellesareal, som balkong/terrasse/kjeller/uteområder
Spørsmål om kjøp/omdisponering av fellesareal til bruksareal, som innlemmelse av kjeller eller loft i en enhets BRA
Spørsmål knyttet til naboforhold
Spørsmål og rådgivning knyttet til hvordan saker fremmes for styret i sameiet eller borettslaget
Eksempler på saker der det var lurt med boligkjøperforsikring i borettslag/sameie
1: Leilighet i eldre bygård
På et tidspunkt har leilighetene i underetasjen blitt omgjort fra boder til leiligheter. Det ble ikke søkt om dette.
HELP har krevd heving av kjøpet. Saken skal opp for retten i sommer. I følge kommunen er det lite sannsynlig at leiligheten vil bli godkjent.
2: Nyoppført aksjeleilighet i Bærum fra 2017
Kort tid etter overtakelse opplevde kunden og naboene stor oversvømmelse inn i leilighetene. Det viste seg at utvendig avløpsanlegg var dimensjonert feil, og selger hadde koblet seg på kommunens avløpsnett uten tillatelse.
Kostnadene for å prosjektere nytt anlegg kommer på mer enn 1,6 millioner kroner. Beløpet må deles på aksjeeierne. Saken avgjøres i tingretten.
3: Borettslagsleilighet fra 1984
Kjøper opplevde kort tid etter overtakelse en lukt av søppel i trappeoppgangen i borettslaget. Etter hvert merket han lukten inne i sin egen leilighet også. Det viste seg at stanken kom fra naboen som ikke maktet å ta hånd om egen hygiene, og som i tillegg ikke kastet noe. Lukten beskrives som stanken av søppel som har stått en stund i varmen.
Nærmere undersøkelser viste at naboen og lukten har vært et problem i oppgangen over flere år. Saken hadde vært behandlet på diverse styremøter. Selger var i denne perioden både styreleder og vanlig medlem i styret.
HELP krevde heving av kjøpet, men partene ble ikke enige, og kjøpers advokat i HELP måtte ta ut søksmål mot selgers forsikringsselskap. Kjøpet ble hevet.
Les også NRK-saken om hvorfor det er lurt med Boligkjøperforsikring.