Hopp til innhold
Min side

Bruk av kort i utlandet

Når man bruker et betalingskort i utlandet får man ofte muligheten til å velge om man vil betale i lokal valuta eller i norske kroner.

Mobiltelefon og tastatur

I butikk får man ofte et spørsmål fra betjeningen eller man må velge mellom én av to betalingsterminaler. Ved uttak i minibank viser valget seg ved at man kan velge å ta ut penger med eller uten "conversion" (omgjøring/veksling).

Vi anbefaler at man betaler i lokal valuta eller tar ut penger uten (without) "conversion". Velg derfor bort tilbudet om å betale i norske kroner eller få beløpet omgjort.  

Betal i lokal valuta

Slike vekslingstjenester fra butikker eller banker er et fordyrende ledd som medfører at du risikerer å bli belastet en mye høyere kurs enn det din egen bank eller kortutsteder ville belastet deg. I løpet av en lang ferie kan du derfor spare store beløp på å betale i lokal valuta, fremfor norske kroner. 

Det er ingen forbud mot å tilby slik valutaveksling og derfor inntil videre opp til forbrukerne om de vil benytte seg av det eller ikke. Forbrukermyndighetene i Norge og flere andre land jobber for å få til et forbud mot denne typen vekslingstjenester som er omtalt som legal scam (lovlig svindel) av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC.