Hopp til innhold
Min side - meld sak

Kjøper fra Østlandet møter bilselger i Troms: Uklokt ifølge NAF

Lang avstand mellom kjøper og selger gjør konflikter rundt kjøp og salg av bil vanskeligere å løse. Det klare rådet er derfor å handle bil i nærheten av der du bor.

Per i dag ligger det over 55 000 bruktbiler til salgs på finn.no. Internett gir oss enkel tilgang til en rekke biler som selges over hele landet, og det er lett å kontakte en potensiell selger via e-post eller telefon. Nettet gjør det gjerne forlokkende å kjøpe drømmebilen fra en selger i Nord-Norge, selv om en befinner seg i Oslo. Men er det egentlig så lurt? 

I følge NAF, bør man være varsom med å kjøpe bruktbil fra en selger langt unna der en selv bor. NAF-advokat Jens Christian Riege går så langt som å si at det klare rådet er å kjøpe en bil i sitt eget nærområde. Dette fremgår av en artikkel side3.no publiserte den 16. januar i år.

Hva er så grunnene til at det ikke er lurt å kjøpe bruktbil fra en selger langt unna? I følge NAF er det flere utfordringer ved langdistanse-bilkjøp.

Ta deg god tid

Hovedutfordringen er at lange geografiske avstander ofte medfører at kjøpsavtalen inngås på et dårligere grunnlag enn ellers. Ved alle bilkjøp anbefaler NAF at kjøper tar seg god tid, undersøker bilen nøye forut for kjøpet, og prøvekjører bilen. Ikke minst anbefaler NAF å aldri kjøpe en bil dersom man ikke kjenner seg overbevist om at bilen er slik man ønsker. 

Ved alle bilkjøp anbefaler NAF at kjøper tar seg god tid, undersøker bilen nøye forut for kjøpet, og prøvekjører bilen.

Dersom en kjøper i Oslo ønsker å kjøpe bil av en selger i Troms, kan man se for seg at partene avtaler å møtes på en bensinstasjon midt mellom seg for besiktigelse. Under et kort møte på en bensinstasjon er det gjerne vanskelig å undersøke bilen nøye, eller prøvekjøre den tilstrekkelig lenge. Kanskje føler man seg tvunget til å kjøpe bilen grunnet innsatsen som ligger bak et slikt møte? Et annet tilfelle man kan se for seg, er at en kjøper fra Alta har kjøpt en enveis-billett til Stavanger for å kjøpe bil. I slike tilfeller sitter det ofte langt inne å ikke kjøpe bilen, selv om man kjenner seg usikker.

En annen utfordring, i følge NAF, er at distanse mellom kjøper og selger gjør det vanskeligere å løse etterfølgende problemer som måtte oppstå. Hvis selger påstår at bilen har skader, vil dette være vanskelig for selger å kontrollere. Videre kan det bli et problem hvor man skal møtes for å diskutere et problem, og hvem som skal betale for en slik reise. 

Oppsummert er det klare rådet til NAF å kjøpe bruktbil i nærheten av ens eget hjem. Forhåpentligvis finnes det biler nær deg som dekker ditt behov.