Hopp til innhold
Min side

Dette bør du vite om skjeggkre

Et betydelig antall saker om skjeggke har blitt behandlet i domstolene. Her er noen råd om hva du kan gjøre hvis du oppdager de ubehagelige, men ufarlige, insektene.

Foto: Mycoteam

Skjeggkre kan fremdeles gi prisavslag

Saneringsmetodene mot skjeggkre er blitt vesentlig bedre på kort tid, og det er vanskelig å hevde at skjeggkre automatisk betyr at boligens verdi reduseres. Dette betyr ikke at ethvert krav om prisavslag knyttet til skjeggkre vil bli avvist i domstolene. Dermed kan selgers forsikringsselskap fortsatt gå med på å utbetale prisavslag, men dette må vurderes fra sak til sak, og her kan det være fornuftig å rådføre seg med erfarne advokater. Fortsatt har HELPs advokater mange henvendelser hver uke fra kunder med boligkjøperforsikring, som har oppdaget skjeggkre.

Hvis det er mulig å sannsynliggjøre at selger har holdt tilbake informasjon da boligen ble solgt, er dette et viktig moment i vurderingen av et krav mot selgers forsikringsselskap. Saneringskostnadene kan kreves dekket. Disse varierer etter boligtype og andre forhold, men trenger ikke utgjøre utgifter utover annen skadedyrsanering. Dekning av kostnader forutsetter normalt at du kan legge frem gode, konkrete bevis for at selger har holdt tilbake kunnskap om skjeggkreene.   

Dette er gode råd til deg som oppdager skjeggkre

Avklar om det faktisk er skjeggkre du har funnet. Dette kan du få hjelp til ved å sende e-post til Folkehelseinstituttet, eller kontakte skadedyrtelefonen.

Kontakt egen innbo- eller husforsikring, og sjekk om selskapet dekker kostnader til sanering av skjeggkre.

Undersøk om det finnes bevis for at selger har hatt kunnskap om skadedyrene . 

Dette kjennetegner skjeggkre

Skjeggkre er ikke observert i særlig omfang her til lands før i 2013, i følge Folkehelseinstituttet. De er større enn sølvkre, hårete, og med lengre haletråder. Nyfødte insekter er to millimeter lange, mens de voksne kan bli hele 18 millimeter, og kan opptre i store antall. De lever kun innendørs, er nattaktive, og er observert over hele landet, ofte i moderne leiligheter.

Skjeggkre lever på både plante- og dyrematerialer, som brødsmuler, mel, papir, tapet. Men det er også påvist at de kan leve så lenge som ni måneder uten næring i det hele tatt, og trives i både tørre og fuktige miljøer. Derimot er skjeggkre ømfintlige for temperatur. Under 11 grader opphører aktiviteten, og de dør etter en time i 41 grader eller mer.

Skjeggkre blir i følge Folkehelseinstituttet kjønnsmodne etter tre år, og kan bli ca 6 år gamle. De legger i snitt 56 egg per år.

 

Kilde: Folkehelseinstituttet  
Juridisk ordbok