Hopp til innhold
Min side

Anette, katten og en umulig utleier

HK-medlem Anette Åsen trengte hjelp mot en umulig utleier. Så husket hun at hun faktisk betaler for advokathjelp gjennom forbundet.

Det føles veldig trygt å ha advokathjelp i ryggen når du trenger det, sier Anette, som like etter innflytting i ny leilighet fikk problemer med utleieren.  

 
"Problemet" var datterens katt. Den er en viktig del av familien. Men selv om Anette hadde skrevet inn i husleiekontrakten at de har katt, gikk det ikke mer enn en måned før huseieren ville kaste henne ut fordi hun ikke ville kvitte seg med husdyret. Blant annet hevdet han at katteskitt var et problem. 

Katter tiltrekker seg gjerne andre katter i nabolaget, og dette gjorde at forholdet til utleieren surnet, forteller Anette. Hun gjorde det hun kunne for å holde andre katter unna. Blant annet la hun ut kaffegrut og pepper, men det hjalp lite.  

Utleieren krevde fortsatt at hun kvittet seg med katten, og varslet at han ville kjøpe inn viltkamera for å dokumentere hvilke katter som gjorde fra seg i hagen, og mente at Anette skulle betale for overvåkningen. Da bestemte Anette seg for å kontakte advokat. Etter hvert husket hun på at hun har advokatforsikring gjennom Handel og Kontor. Den dekker sentrale rettsområder i privatlivet, som husleie, naboforhold, kjøp, arv og familierett.  

 

Løst i forliksrådet

Gjennom Handel og Kontor i Norge har alle medlemmer LOfavør Advokatforsikring. Advokathjelpen leveres av HELP Forsikrings rundt 150 advokater, og det var til HELP Anette henvendte seg da hun ikke visste hvordan hun skulle gå fram overfor utleieren. Han varslet at dette kom til å bli dyrt for henne, "for han hadde den dyreste advokaten i byen". Anettes advokat i HELP møtte sammen med Anette i forliksrådet, og der forhandlet de frem en avtale som sikret at Anette fikk bo i leiligheten sammen med katten en bestemt tidsperiode. Da fikk hun tid til å finne seg et annet sted å bo, der også katten var velkommen. Dette var en løsning Anette var fornøyd med.  

Det var uansett ikke aktuelt å bli boende lenger enn nødvendig hos den kattefiendtlige huseieren. Det viste seg også at hun trengte å rådføre seg med advokat i forbindelse med tilbakeleveringen av leiligheten fordi huseieren holdt depositumet tilbake. Pengene ble heldigvis utbetalt i tide slik at hun kunne etablere nytt leieforhold på riktig måte.   

Jeg håper jo at jeg slipper å kontakte advokat igjen, men det er godt å vite at jeg har muligheten gjennom forbundet, sier Anette. Der Anette bor nå, er også katten velkommen.