Hopp til innhold
Min side

Gjensidig testament

Gjensidig testament betyr at flere oppretter testament sammen for å tilgodese hverandre. Dette er mest vanlig mellom samboere for å sikre den lengstlevende.

Vanligvis vil et gjensidig testament mellom samboere inneholde bestemmelser om at man testamenterer det man fritt kan rå over uten å komme i konflikt med livsarvingenes pliktdel, til den lengstlevende. Mange samboere og ektefeller velger å opprette et slikt testament.

Eksempel på gjensidig testament

Ola og Kari er gift og har ingen barn. Ola og Kari velger å opprette et gjensidig testament for å tilgodese hverandre med det de måtte etterlate seg. Dersom Kari går bort først, så vil hele hennes samlede formue tilfalle Ola ved hennes bortgang. Tilsvarende blir situasjonen for Kari dersom Ola går bort først.

Det er flere regler i loven som regulerer hva som skal skje med midlene etter lengstlevende sin bortgang. Tilfaller alle midlene lengstlevende sine arvinger? Eller har også førstavdødes arvinger krav på arv? Her vil vi anbefale å kontakte advokat for mer informasjon.