Hopp til innhold
Min side

Norge rundt på bobilferie?

Det herlige med bobil er at du bare kan dra dit vinden tar deg, og slå deg ned hvor du vil

Bobil innebærer definitivt frihet, men denne påstanden må nok nyanseres noe. Det er noen begrensninger man bør kjenne til før man parkerer og rigger seg til for overnatting.

Blant sikre steder man kan overnatte med bobil er campingplasser og andre tilrettelagte plasser for bobiler. Her finnes dessuten gjerne ulike fasiliteter som man kan benytte seg av.

Det kan imidlertid hende at det er fullt på de tilrettelagte plassene, eller tidsbegrensninger innebærer at man må finne seg et annet sted. Mange søker nok også heller en mer privat og naturskjønn opplevelse. Kan man da slå seg ned hvor som helst?

I motsetning til mange andre land, står man i hvert fall langt mer fritt.

Langs offentlig vei kan man parkere på lik linje med vanlige biler, så lenge det ikke er skiltet forbudt. Og så lenge det er lov å parkere, kan man også overnatte. Det samme gjelder på rasteplasser, men her er det som regel begrenset til ett døgn.

Også mange private veier er åpne for fri ferdsel. Trolig innebærer allemannsretten at man i så fall også kan parkere og overnatte langs slike veier, så lenge det er i utmark.

Såkalt fricamping kan by på fine naturopplevelser, men oppholdet må ikke være til skade eller ulempe. Det er viktig å vite at man bare kan parkere langs veien, og ikke kjøre ut i naturen. Hovedregelen er dessuten at man i likhet med telting trenger samtykke fra grunneier for å overnatte i mer enn to døgn. Unntak gjelder på høyfjellet og andre områder fjernt fra bebyggelse.

I alle tilfeller kommer man langt med sunn fornuft og hensynsfull opptreden.