Hopp til innhold
Min side

Kjøpe bolig - en guide for boligkjøpere

I denne artikkelserien gir våre advokater tips og råd når du skal kjøpe bolig. Hvordan skal du forberede deg? Hvilke dokumentasjon burde du lese med lupe? Og hvordan går du frem på visning, budrunde og overtakelsen?

Vanlige spørsmål om boligkjøp

De aller viktigste salgsdokumentene er prospekt, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjema. I salgsoppgaven har megler sammenfattet de mest relevante opplysningene om boligen du skal kjøpe. I boligsalgsrapporten finner du takstmannens vurdering av boligen og i egenerklæringsskjemaet har selger selv fylt ut viktige opplysninger om boligen, hvilke arbeider som er gjort, og av hvem, med mer.

Les mer om hva som står i disse, og de andre salgsdokumentene her.

Det betyr at boligen er solgt som den er. Brukte boliger selges som de er, og kjøp og salg av brukte boliger og eiendommer reguleres av avhendigsloven. As is betyr i hovedtrekk at det er kjøper som har risikoen for eventuelle feil eller mangler ved boligen. Det er imidlertid tre unntak fra denne hovedregelen, nemlig om (1) selger har holdt tilbake opplysninger som har innvirket på avtalen, om (2) selger har gitt uriktige opplysninger som har innvirket på avtalen eller om (3) boligen er i vesentlig dårligere stand enn forventet.

Hvis ett av disse unntakene er tilfelle, har boligen en mangel som selger er ansvarlig for. Les mer om avhendingslovens hovedregler her.

Det vil normalt være noe større frihet for eiere i et sameie, enn i et borettslag. Aksjeleiligheter er en mellomting mellom borettslag og sameie. Obligasjonsleiligheter er en mindre brukt eierform, som medfører større risiko enn de andre eierformene. Les mer om ulike eierformer her.

Om HELP

HELPs spesialområde er advokathjelp. Vi er alene om å tilby rettshjelpsforsikring på sentrale rettsområder i Norge, Sverige og Danmark. Siden starten i 2005 har våre mer enn 150 advokater og jurister hjulpet mennesker gjennom mer enn 200.000 saker.

Blerande startet i HELP i 2014, og har siden den gang tilegnet seg lang erfaring med å håndtere saker for boligkjøpere; fra rådgivning til forhandlinger og hele veien gjennom rettslig prosess. Blerande har tidligere jobbet både som advokat og senioradvokat i HELP, og er i dag fagsjef på Boligkjøperforsikring i tillegg til konsernadvokat.

Blerande Thaqi Fagsjef Boligkjøperforsikring, advokat MNA (permisjon)

Alle våre fagområder

Juridisk ordbok