Hopp til innhold
Min side

Pass deg for korona-svindel

Dessverre er det noen som utnytter situasjonen rundt Koronaviruset. Spesielt de som har hjemmekontor kan bli utsatt for forsøk på svindel. I tillegg får Politiets nettpatrulje stadig inn tips om andre hendelser relatert til Koronaviruset. Her er noen råd det er greit å kjenne til:

Svindel på telefon og e-post 

Angripere utnytter dagens situasjon rundt koronaviruset til å utføre kriminelle handlinger. Svindelforsøk er økende og spesielt de som har hjemmekontor er ekstra utsatt.

Et eksempel på svindelforsøk kan være telefoner fra falske supportkanaler, der hensikten er å få deg til å oppgi påloggingsinformasjon eller gå til usikre nettsteder for nedlasting av skadelig programvare. Et annet eksempel er e-poster fra tilsynelatende seriøse aktører (helseorganisasjoner, kommuner, regioner eller lignende) med oppdateringer rundt antall smittede eller forslag til sikkerhetstiltak, som inneholder lenker eller vedlegg som du må åpne for å lese. Vær oppmerksom på at dette kan være forsøk på svindel, da seriøse organisasjoner vanligvis benytter seg av nyhetsaktører eller sine egne nettsteder til å publisere slik informasjon.

Beskjeden fra Politiets nettpatrulje er at her gjelder vanlige regler; ikke trykk på lenker, les innholdet nøye og vær kritisk. 

I tillegg ber nettpatruljen deg om å være forsiktig med hvor du deler sensitiv informasjon. Mange får informasjon fra myndighetene på SMS og e-post, men hvis du blir bedt om å besvare med å oppgi personlig informasjon bør du være kritisk. Myndighetene pleier ikke å be om personlig informasjon, med mindre det er pålogging via trygge portaler. 

Falsk helsepersonell

Et annet råd fra nettpatruljen er å være obs på personer som utgir seg for å være helsepersonell. Helsepersonell går ikke fra dør til dør og tester folk for korona. Hvis noen ringer på døra og sier at de er fra helsevesenet, kommunen eller lignende, spør om legitimasjon for å forsikre deg om hvem personen(e) er.

Se alle rådene fra nettpatruljen på deres Facebookside.

I disse tider er det særlig viktig at alle følger rådene som er gitt av myndighetene, viser forsiktighet og gjør det man kan for å ta vare på hverandre og forhindre smitte.