Hopp til innhold
Min side

Det er tid for å skifte til vinterdekk

Det har begynt å bli kaldere og det er på tide å skifte til vinterdekk. Før du skifter dekkene bør du imidlertid sjekke om dekkene er innenfor gjeldende krav og at de ikke har gått ut på dato.

Bil på verksted

Innhold:

Anchor tag: 1

Mønsterdybde

De fleste er stort sett flinke til å sjekke mønsterdybden, som for vinterdekk skal være minimum 3mm (NAF anbefaler 4mm).

Mønsterdybden skal være over minimumskravet på 75% av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. Kjøring med dekk som ikke oppfyller lovens minstekrav øker faren for trafikkuhell og kan resultere i en et gebyr på kroner 750,- per dekk.

 

Anchor tag: 2

Dekkenes alder

Alderen kan ha stor betydning for hvordan dekkene oppfører seg og sitter på underlaget.

Gummi, som er materialet dekkene er laget av, er ferskvare og har derfor en utløpsdato. Etter hvert som gummien eldes og utsettes for sollys, salt osv., blir gummien hardere og sprøere. Dette resulterer i dårligere grep og en lengre bremselengde. Uavhengig av mønsterdybde bør de fleste dekk skiftes etter ca. fire til fem sesonger.

Man kan enkelt se hvor gamle dekkene er ved å se på produksjonsdatoen som er stemplet inn i dekksiden. Dette er stemplet som en fire tall etter hverandre i en oval eller et rektangel. Tallene står for produksjonsuke og produksjonsår, og vises eksempelvis slik:

De to første tallene står for ukenummeret dekket ble produsert, her uke 34. De to siste står for årstallet, her 2012.

Dekk som er eldre enn 1. januar 2000 har en trekant i koden som illustrerer 1990-tallet. Tallet som står sammen med trekanten viser hvilket år på 1990-tallet det er.

Er dekkene dine fra 1990-tallet er det nok uansett på tide å bytte dekkene.

 

Anchor tag: 3

Piggdekk

Bruker du piggdekk kan du legge om til piggdekk fra om med 1. november og ha de på frem til første søndag etter 2. påskedag. Bor du i landets tre nordligste fylker kan du ha piggdekk fra 16. oktober til 30. april. Husk å sjekk dekkenes alder og at piggene ikke er slitt ut eller mangler.

 

Anchor tag: 4

Sjåførens ansvar

Uansett om du bruker piggfrie dekk eller piggdekk er det sjåførens ansvar å ha riktige dekk på bilen. Du må derfor alltid vurdere hva slags dekk du trenger der du skal kjøre. Dette går foran fristene.

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring