Hopp til innhold
Min side

Tips for å handle trygt

Redusert kjøpekraft gjør trolig at flere vil starte julehandelen under Black Week, tror NHO Service og Handel. I år vil vi trolig handle for 124 mrd kroner til jul. Tilbudene er mange, men hvor gode de er varierer. Vi skal forsøke å hjelpe deg til å gjøre gode kjøp, enten du handler på nett eller i butikk.

Innhold:

Anchor tag: 5

Hør Podkast: Tips og råd om dine rettigheter når du skal handle på Black Friday!

Husk at selv om markedsføringen varsler reduserte priser og store avslag, er det viktig å undersøke om prisen faktisk er god. Se deg derfor ikke blind på butikkens markedsføring av uslåelige priser.

Se Forbrukertilsynets artikkel om Black Friday.

HELP har laget en sjekkliste, så du kan være sikrere på at du har gjort en trygg handel fra en seriøs nettbutikk.

Anchor tag: 1

Er nettbutikken seriøs? 

For å oppsummere, så mener vi at helhetsinntrykket du får av nettbutikken sier noe om risikoen for å bli lurt. Er du usikker, er det kanskje ikke verdt å ta sjansen.

Anchor tag: 2

Vær bevisst med valg av betalingsmetode

Vi anbefaler alle å bruke kredittkort ved netthandel fremfor debet-kort hvor beløpet trekkes direkte fra konto når du betaler. I de fleste tilfeller kan du stoppe betalingen eller kreve refusjon hvis varen du har kjøpt ikke dukker opp i posten. Faktura er et alternativ hvor du ikke forhåndsbetaler, men siden du ofte må oppgi personnummer, så foretrekker vi kredittkort. 

Jo flere kjente betalingsmetoder nettbutikken har, jo større sannsynlighet er det for at dette er et trygt sted å handle.

Anchor tag: 3

Vær forsiktig med å oppgi personlige opplysninger

Du trenger ikke oppgi informasjon før du skal handle, og ikke sensitive opplysninger som for eksempel personnummeret, med mindre du skal betale med faktura eller gjennom en finansieringsordning.

Enhver nettbutikk skal ha et synlig område som heter «Personvern », hvor de forteller hvilke opplysninger de har om kunder og besøkende, og hva de skal bruke det til. Hvis du ikke finner en slik side, vil vi anbefale deg å styre unna.

Anchor tag: 4

Sjekk prisen!

Dette har ikke så mye med sikkerhet å gjøre. Men du ønsker sannsynligvis best mulig pris! Ved å bruke tjenester som prisguide.no og prisjakt.no kan du se prisutviklingen på produktet du vil kjøpe. Selv om et tilbud kan fremstå som bra, har det vært flere eksempler på kjente butikker som setter opp prisene, for så å rabattere dem under Black Week. Med tjenestene over kan du se hva prisen på et produkt har vært over tid, og hvordan forskjellige nettbutikker (som er trygge), har priset varene.

Les mer om forventningene til julehandelen i denne saken fra NHO Service og Handel.

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring