Hopp til innhold
Min side

Unngå billettsvindel

Skal du kjøpe konsertbilletter til favorittartisten, eller har du allerede vært uheldig og opplevd billettsvindel på nett? Her er noen tips til deg som skal navigere i jungelen av billettannonser.

Mobiltelefon og tastatur

I denne artikkelen

Anchor tag: 1

Hva bør du være oppmerksom på før du kjøper billett 

Vi er mange som elsker å gå på konserter og festivaler – hvis vi får tak i billett. Til populære arrangementer kan dette som kjent være vanskelig. Dette vet billettsvindlere å utnytte. For å unngå å bli lurt, er det viktig å være ekstra på vakt når du kjøper billett av andre enn arrangøren, og særlig av privatpersoner. Her kommer noen tips du kan ta med deg for å hindre billettsvindel.  

 

Kjøp direkte fra arrangør 

Som hovedregel bør du kjøpe konsert og festivalbilletter direkte fra arrangøren eller arrangørens samarbeidspartner/billettforhandler. Dette er den sikreste måten å unngå svindel på. Unngå tredjepartssider som er uoffisielle, da disse kan være plattformer utviklet av svindlere.  

 

Vær skeptisk  

Om du kjøper billetter fra privatpersoner over internett via en markedsplattform som finn.no eller Facebook, bør du være forsiktig. Undersøk om selger har verifisert seg via en konto, hvilke tilbakemeldinger selger har fra tidligere, om selger har flere like og/eller ulike annonser eller hvilke tidligere anmeldelser selger har fått. Svindlere bruker ofte helt nyopprettede kontoer.  

 

Ikke forhåndsbetal  

De som begår svindel, krever ofte forhåndsbetaling, men sender aldri billettene. Ved betaling kan sikre betalingsløsninger som tilbyr kjøpsbeskyttelse, eksempel PayPal eller kredittkort, være et alternativ. Hvis du bruker en betalingsløsning med kjøpsbeskyttelse, kan du få tilbake penger dersom uhellet skulle oppstå.  

 

Undersøk billettene nøye  

Før du kjøper en konsert- eller festivalbillett, kan du be om å få bilde av billetten. På den måten kan du sammenlikne setenummer, tidspunkt og sted med den informasjonen som fremgår fra billettselskapet. Hvis du mottar uklare bilder eller bilder med vage opplysninger, kan dette være et varseltegn. 

 

Er prisen lav, er det ofte for godt til å være sant 

Hvis tilbudet på billetten virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Bruk derfor sunn fornuft. Svindlere lokker ofte med lavere priser for å få gjennomført et raskt salg.  

 

Ikke del sensitiv informasjon  

Del aldri personopplysninger eller økonomiske opplysninger med fremmede. Dette er opplysninger svindlere kan bruke i identitetstyveri eller annen type svindel.  

 

Anchor tag: 2

Når skaden først har oppstått – hva gjør jeg? 

Har du blitt svindlet, og står igjen utenfor konsertarenaen uten å komme inn, får du her noen tips om hva du kan gjøre.  

 

Krav direkte mot selger:  

Varsle selger om at billettene hen solgte er falske, og krev pengene tilbake. Altfor ofte «forsvinner» selger i det blå, ved at den falske kontoen på Facebook eller finn.no slettes etter salget. Da er det vanskelig å spore opp hvem som sto bak kontoen, og hvor kravet skal sendes.  

 

Politianmeldelse 

Anmeld saken til politiet. I mange tilfeller vil saken bli henlagt, men om mange nok anmelder samme person, kan dette hjelpe.  

 

Krav som ikke imøtekommes hos kjent selger 

Hvis du kjenner til identiteten til selgeren, for eksempel når Vipps er brukt som betalingsmiddel, kan saken sendes inn til Forbrukertilsynet eller Forliksrådet. Forutsetningen er at du kjenner identiteten til selger. Dette er prosesser som ofte tar litt tid, og koster litt i form av gebyrer. Fordelen er at dersom Forliksrådet skulle avsi en dom, vil dommen kunne tvangsinndrives gjennom namsmannen. 

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring