Boligkjøperforsikring
Med HELP Boligkjøperforsikring får du hjelp hvis du skulle oppdage feil etter overtakelsen. Du har tilgang på advokat i hele fem år etter overtakelse.
Les mer om BoligkjøperforsikringEnten du skal kjøpe hytte, eller allerede eier en, kan det dukke opp mange spørsmål. Nedenfor har vi både samlet gode råd om hyttekjøp og tips til den (u)heldige hytteeieren.
I år som i fjor må vi belage oss på ferie innenlands. Vi gir deg en innføring i hva du burde være oppmerksom på når du skal kjøpe hytte.
Når du skal velge ditt hytteområde, burde du først og fremst vurdere de mulighetene som finnes i nærområdet. Hvor langt er du villig til å kjøre for en helgetur? Bruk internett – søk på Google Maps, og sjekk løypekartet for å se hvilke turmuligheter som finnes hvis du vil ut på tur.
Mange kjøper hytte i et område de kjenner godt, men hvis du skal kjøpe hytte på et ukjent sted, burde du dra dit i den årstiden du tenker å være der mest. Det kan for eksempel være vanskelig å ta seg fram på vinteren, og forandringer i naturen fra en årstid til en annen kan by på overraskelser.
Et tips når du skal finne riktig hytteområde, er å lage en liste over hvilke krav stedet må innfri, og vurdér flere områder. Området kan du ikke forandre på, men hytta kan du pusse opp!
Anchor tag: 2
Anchor tag: 3
Før du kjøper deg hytte, burde du lage en oversikt over driftskostnadene som følger med å eie og vedlikeholde hytta.
Kostnader kan for eksempel være strøm, TV, nettjenester, forsikringer og kommunale avgifter. Det kan også være kostnader til snømåking, festeavgift (hvis hytta ligger på festetomt), eiendomsskatt. Drivstoff til og fra hytta er heller ikke gratis, og kanskje du skal installere lader til el-bil på hytta?
Anchor tag: 4
Hytter har, som alle bygninger, et vedlikeholdsbehov. Men vi ser gjerne annerledes på hvor mye vedlikehold hytta trenger, sammenlignet med der vi bor. For vi er kanskje på hytta noen få uker i året. Og når vi er der, bruker vi tiden i alpinbakken eller på badebrygga, heller enn å skrape panel eller skifte vinduer.
Hva fritidsboligen trenger av vedlikehold, avhenger blant annet av
Alder
Nye hytter har gjerne lignende eller bedre standard enn eneboliger, mens hytter fra 50- eller 60- tallet ofte er satt sammen av restmaterialer og oppført med egeninnsats.
Ulike bygningsdeler har forskjellige vedlikeholdsbehov. Jo eldre en eiendom er, dess mer vedlikehold kan du pådra deg ved kjøpet. Ikke alle eiere er like flinke til å følge opp vedlikeholdet på eiendommen.
Beliggenhet
Mange fritidseiendommer ligger utsatt til. Beliggenhet på fjellet eller langs sjøen vil påvirke utskiftings- og vedlikeholdsintervaller for ulike bygningsdeler.
Beliggenheten påvirker vedlikeholdskostnadene. Avsidesliggende eiendommer med lang og noen ganger ulendt adkomst vil øke transportkostnadene for håndverkere. En annen faktor er at markedskreftene påvirker prisene. Stor etterspørsel etter tjenester i hyttefelt fører gjerne til økte priser.
Standard
Standarden på fritidsboligen har direkte betydning for vedlikeholdsbehovet. En enkel hytte uten innlagt vann eller strøm har mindre behov for oppmerksomhet enn en hytte med alle fasiliteter, som vannbåren varme og oppvarmet gårdsplass.
Andre former for økt standard kan ha motsatt virkning, som for eksempel skifertak: I følge SINTEFs veiledninger har skifertak intervall for omlegging på 50 – 80 år, i motsetning til asfaltshingel, med 20 – 30 år.
Uansett tilstand, alder og standard trenger fritidsboligen vedlikehold. Utover det krever bygningsdelene tilsyn med jevne mellomrom. Disse faktorene, også kalt forvaltning, drift og vedlikehold (FDV), genererer kostnader, som igjen påvirkes av hvor nøye, hvor ofte, og hvordan vi ser til hytta.
Enkelte hyttefelt har tilbud om faste vedlikeholds- og vaktmestertjenester til eierne. Andre velger å utføre vedlikeholdet selv. Det siste krever fagkunnskap og interesse, men er som regel kostnadsbesparende.
Les nøye gjennom salgsoppgave, takst og egenerklæring fra selger. Undersøk nærområdet med tanke på eventuelle utbyggingsplaner av hyttefelt eller veiprosjekter. Dette har også betydning for hvordan du kan utvikle eiendommen.
Bruk god tid på visningen. Gå nøye gjennom boligen: alle rom, også loft og kjeller, utvendige bygningsdeler fra tak til grunnmur, i tillegg til teknisk anlegg.
Sett på vannkranen på kjøkken og bad, se om vannet renner til sluket i dusjen. Se inn i kjøkkenskapene. Hvor rett er gulvet?
Er kledningen nymalt? Finnes det råte? Bruk sansene, ta på ting og kjenn på lukter. Forsøk å sammenligne egne inntrykk med det som er opplyst i salgsoppgaven. Prøv å ha et saklig blikk på den faktiske tilstanden til salgsobjektet istedenfor å drømme om hvordan hyttetilværelsen vil bli.
Husk at opplysninger som er gitt i taksten skal være utfyllende og forståelige. Mange takster som leveres gir ikke den informasjonen som forbrukeren trenger for å treffe en kvalifisert avgjørelse om kjøpet. Verdi- og lånetakster sier svært lite om bygningens tilstand, mens tilstandsrapporter ofte er svært lite utfyllende i sine beskrivelser av de enkelte bygningsdelene, og forteller lite om konsekvensen av eventuelle mangler som omtales.
Et godt tips kan være å forberede en liste med spørsmål og så ringe takstmannen som har utarbeidet taksten og spørre direkte. Det finnes ingen dumme spørsmål. Det er han som er fagpersonen som skal være i stand til å svare på byggtekniske spørsmål. Men det er viktig å huske på at også takster i hovedsak er basert på visuell gjennomgang av boligen.