Har du blitt utsatt for netthets?
De aller fleste i Norge i dag har fri tilgang til informasjon og mulighetene til å dele informasjonen videre. Ved hjelp av en mobil kan man ta bilder og redigere og publisere tekst, som raskt kan spres videre på nettet og i sosiale medier. Der er spredningspotensialet stort. Vi i HELP opplever at omfanget av netthets i form av hatprat, mobbing, sjikane og deling av krenkende bilder eller tekster er et vedvarende problem.
Benytter man seg av nettet og sosiale medier, kan du risikere å bli utsatt for hets, sjikane, mobbing, trusler eller krenkende publiseringer på nettet – uansett hvor aktiv du er. Da kan en advokatforsikring være godt å ha.
Publiseringer kan være vanskelige å få fjernet
Når noe er lagt ut, er det nærmest umulig å få det fjernet fra hele internett. Da oppleves det forferdelig eksempelvis å ha fått spredt et intimt bilde av seg selv. Vi i HELP kontaktes ofte av kunder som føler seg rådville når det er spredt uønsket innhold på nettet.
Hva kan du gjøre for å minske sannsynligheten for netthets?
Det er heldigvis noen enkle tiltak som reduserer sannsynligheten for å bli utsatt for netthets:
- Tenk nøye over hva du publiserer av ytringer og bilder på egen profil, andres profiler, på forumer og i kommentarfelter osv.
- Tenk nøye over hvem du deler bilder med. Særlig intime bilder. Vær klar over risikoen for at bildene kan bli delt videre, og reflekter over hvorfor du ønsker å dele bildet til andre. Husk at hvis bildet publiseres på en utenlandsk blogg eller nettside, er det i praksis meget vanskelig å få det fjernet.
- Tenk over at hvordan du opptrer i sosiale situasjoner og sammenkomster enkelt kan deles på nettet.
- Begrens hvem som har tilgang til din profil gjennom dine personverninnstillinger på sosiale medier.
- Vær forsiktig med å legge til eller godta venner eller kontakter du ikke vet hvem er.
- Slett venner/kontakter du ikke vet hvem er.
- Sørg for å ha et oppdatert virusprogram på dine enheter.
- Ikke åpne ukjente vedlegg eller filer du blir tilsendt.
Hva kan du gjøre hvis du har blitt utsatt for netthets?
Vi i HELP blir ofte spurt om hva man kan foreta seg for å begrense skadene, hvis man har blitt utsatt for netthets. Dette er våre anbefalinger:
- Du bør sikre bevis så raskt som mulig. Ta skjermdump eller utskrifter som viser hva som er sagt/gjort, hvem som har gjord dette og hvem som har delt innholdet videre.
- Har du mottatt trusler, anbefaler vi å anmelde saken til politiet umiddelbart.
- Er det delt bilder kan du vurdere å anmelde saken til politiet, eller først få en vurdering av saken av en advokat i HELP. Det er mulig å anmelde både enkeltpersoner og nettsider selv om du ikke vet hvem som står bak.
- Vår erfaring er at det ofte er lurt å unngå å legge ut kommentarer eller ditt syn på det du oppfatter som krenkende på forum, kommentarfelt eller sider hvor mobbing forekommer. Det kan eskalere konflikten og øke risikoen for netthets mot den som imøtegår publiseringene.
- Samtidig kan det være en god løsning å kontakte vedkommende som har lagt ut/delt det du oppfatter som krenkende direkte, og på en høflig måte be om at innholdet slettes. Dette er en vurdering du kan gjøre på egenhånd eller i samråd med en advokat i HELP.
- Ta kontakt med nettsiden, moderatoren på nettstedet eller tjenestens kundekontakt direkte. Der kan du informere og rapportere om at det er publisert noe av deg som du oppfatter som krenkende og at innholdet derfor skal slettes.
- Saker om netthets kan være belastende. Ta kontakt med HELP, men prat gjerne også med noen du stoler på og informer om hva som har skjedd. Det er lurt å be om hjelp og råd for å komme seg raskt videre og se fremover. Du kan også be om råd fra politiet uten å anmelde saken. Politiet har en lovpålagt veiledningsplikt.
- Det kan være vanskelig, men forsøk å ikke dvele for lenge over det som har skjedd. Gjør de anbefalte tiltakene og kom deg så raskt som mulig tilbake til din normale hverdag. Internett og sosiale medier beveger seg raskt fremover. Det kan ligge noe trøst i at innholdet om deg er en del av et enormt hav av informasjon som blir større for hvert sekund.
- Se også www.slettmeg.no for råd og veiledning om hvordan du kan gå frem for å prøve å få slettet uønskede bilder og publiseringer. Slettmeg.no leveres av Norsk senter for informasjonssikring, som er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet i Norge.
Vårt siste råd, er å ta kontakt med HELP. Vår erfaring er at mange opplever det som betryggende å ha en advokat å snakke med om saken. Det kan i noen tilfeller være en fordel at henvendelser til den som står bak publiseringene kommer fra en advokat. Da kan en advokatforsikring være gull verdt å ha.