Hopp til innhold
Min side

Kjøpe bruktbil? Her er noen gode råd

En del bruktbilkjøp ender i konflikt fordi kjøper og selger er uenige om hva som ble fortalt om bilen før kjøpet.

Kvinne bak rattet i bil

I henhold til kjøps- og forbrukerkjøpsloven skal selger informere om vesentlige forhold ved bilen, for eksempel om den har vært omfattende kollisjonsskadet uten at dette har blitt utbedret.

Forbrukerkjøpsloven ble også oppdatert i 2024, noe som medfører flere endringer for deg som forbruker, hvis du kjøper bil av en profesjonell bilselger. Forhandleren har blant annet ikke lenger lov til å selge en bil med forbeholdet "som den er". Denne begrensningen finnes ikke i kjøpsloven, hvis du kjøper bil av en privatperson.

For å unngå konflikt bør selger informere om alle vesentlige forhold ved bilen. Dette bør gjøres i annonsen, i kontrakten og/eller per e-post til interesserte kjøpere som ber om informasjon. Det er viktig å være klar over at bruk av lovnader om bilens tilstand fort kan slå tilbake dersom kjøper opplever problemer med bilen etter overtagelsen. Dokumentasjon bør oppbevares og fremlegges ved behov eller på forespørsel fra en potensiell kjøper.

 

Skriftlig informasjon

Tilsvarende er det viktig at du som kjøper undersøker bilen før kjøpet. Er det særlige forhold du er interessert i, eller som er av betydning for ditt valg av bil, er det viktig at du får dette skriftlig og ikke bare muntlig av selgeren. Dette kan for eksempel være om bilen har overholdt produsentens krav til serviceintervall og har en komplett servicehistorikk. Har du spørsmål til selger bør du sende selger en e-post. Gjennom bruk av e-post sikrer du skriftlighet slik at det er enkelt å bevise hva selger opplyste før kjøpet. Dersom selger er tilbakeholden med å gi opplysningene skriftlig kan det være en grunn til det.

Sjekkliste for bruktbilkjøp

Lykke til med kjøp av ny bil!

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring
Juridisk ordbok