Hopp til innhold
Min side

Kræsjkurs i husleie

Skal du leie ut leiligheten eller hybelen din? Eller er du på jakt etter et sted å bo selv? Da anbefaler vi denne episoden av HELPpodden.

Innhold:

Anchor tag: 1

Hør Podkast: Kræsjkurs i husleie

Anchor tag: 2

Avtale før du flytter inn

Hvis leiligheten ikke ser bra ut før du flytter inn, er det liten grunn til å tro at dette vil bedre seg i leieperioden hvis det ikke er en tydelig avtale om hva som skal gjøres, og når det skal gjøres. 

Det er heller ikke ulovlig å leie ut en sliten leilighet så lenge leietakeren vet hva hun eller han leier. 

Anchor tag: 3

Skader i utleiebolig

Hvem som har vedlikeholdsplikt, kan avtales. Lovens utgangspunkt er at skader på leieobjektet som regel er utleiers ansvar. Men det oppstår ofte uenighet om hvem som har ansvaret for skjolder i vinduskarmen, sprekker i vinduer, ødelagte blandebatterier, og andre typer skader. 

Om naboens sønn knuser ruta med fotball, er det normalt utleiers ansvar, mens hvis det er leietakeren som står for skaden, må han betale selv. 

Anchor tag: 4

Oppsigelse av leieavtale

Hva er en saklig oppsigelsesgrunn? Holder det at leietakeren ikke betaler husleia én gang? To ganger? Hva må til? Og hvis leietakeren protesterer på oppsigelsen, hva kan utleier gjøre da? Da skal det nemlig foretas en interesseavveining mellom utleiers behov for å få ut leietakeren, og leietakerens behov for å få leie videre. Da kan det tenkes at en gyldig oppsigelsesgrunn blir satt til side. 

Hør mer om dette i denne episoden av HELPpodden, som lages av advokatene i HELP.

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring

I 2023 hjalp vi kundene våre med

628

Nabokonflikter

1 179

Husleiesaker

1 045

Husleie-kontrakter

2 038

Annen fast eiendom
Juridisk ordbok