Hopp til innhold
Min side

20 år i naboens vold

I et tilsynelatende fredelig strøk på Østlandet bor «Lars» med familien sin. På den andre siden av hekken bor naboen.

Innhold:

For 20 år siden flyttet Lars inn i nabolaget med kone og barn. Naboskapets utvikling er siden dokumentert i flere permer på kontoret hans, gjennom byggesaker, klager, anmerkninger, anmeldelser, trusler og vold. Lars har vært redd flere ganger.

- Jeg kjenner av og til at det knyter seg i magen når jeg kjører hjemover fra jobb, når jeg forstår at noe er på gang, og tenker: Hva har han funnet på nå?

 

Anchor tag: 1

Bygger i høyden

Forholdet gikk greit inntil naboen skulle bygge på huset. Planene gikk langt utover hva som er tillatt, og Lars fikk medhold i sin klage til kommunen, sammen med en annen i nabolaget.

- Naboen tok dette svært personlig. Vi ønsket bare å ha den utsikten regelverket gir mulighet for, og vi var ikke alene om å klage.

Etter dette har saken vært inn og ut av kommunens bygningsråd, og hos Statsforvalteren en rekke ganger. Påbygget er fortsatt for høyt, i følge Lars.

- Jeg tror at kommunen er utslitt, så den saken får være. Den er historie.
Men historien stopper på ingen måte her.

 

Anchor tag: 2

Kreativ krigføring

Bak naboens hus ligger et friområde. Som hevn for byggesaken, forteller Lars, hindrer naboen utsikten til friområdet med andre typer stengsler: en mur med diverse rekvisitter på toppen, samt en tujahekk på 5-6 meter. Det finnes en servitutt som sier at vegetasjon på eiendommene ikke skal overstige 3 meter.

Lars bruker dessuten en sti over til friområdet. Det vil naboen hindre. Stien ligger på eiendommen ved siden av. Derfor har naboen varslet søksmål mot stiens grunneier fordi han vil hindre at noen går der.

Naboen liker dessuten å filme Lars og familien med mobiltelefonen sin.

- Vi ser mobiltelefonen stikke ut av hekken titt og ofte. Men det verste er vel at han er så hissig.

Lars hadde leieboer. Han flyttet for noen år siden. I følge Lars orket han ikke mer. Det er sjelden han og kona inviterer venner på besøk.

- Men politiet har vært her mange ganger. Du tror det bare er i tegneserier at folk blir så rød i fjeset. Du tenker at nå smeller det.

 

Anchor tag: 3

Advokatforsikring gjennom LOfavør

Gjennom fagforeningen har kona til Lars LOfavør Advokatforsikring. Den gir rett til ubegrenset advokathjelp i privatlivet innen arv og familierett, kjøp og salg av varer og tjenester, i tillegg til «plan og bygg», og naboforhold, som denne saken gjelder.

Det er HELPs advokater du møter når du bruker advokatforsikringen. HELP har ca 150 ansatte advokater, og er landets største advokatmiljø for privatpersoner.

- Det er en helt annen verden å ha støtte fra advokaten min i HELP, framfor å stå alene mot naboen.

 

Anchor tag: 4

Håp

Lars håper at saken vil løse seg med tiden, og med god advokathjelp, i eller utenfor rettssalen.

- Håpet er å få tilbake utsikten, og at det hele roer seg. Hvis jeg skulle ha gjort noe annerledes, ville jeg ha kontaktet HELP tidligere. Jeg burde ha kontaktet dere med en gang jeg skjønte at naboforholdet ble dårligere.

Lars tenker at mange sannsynligvis prøver altfor lenge å ordne opp på egen hånd. Han berømmer advokaten sin for gode råd om hvordan han bør gå fram, og innrømmer at han nok kan ha valgt feil fremgangsmåte i tidligere saker.

- Det kan gå på formuleringer og hvordan vi har kommunisert klager og kommentarer. Advokaten holder dialogen på et sakligere nivå enn jeg klarer selv. Det er enklere for henne enn for meg å holde følelser utenfor.

Les mer om LOfavør Advokatforsikring

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring
Juridisk ordbok