Hopp til innhold
Min side

Tips om budrunde for boligkjøp

Budrunden kan være en stressende affære hvor drømmer blir oppfylt og knust. Det beste budet vil alltid vinne, men med godt forarbeid og en god bud-strategi er det fullt mulig å skyve marginene i din favør. Her får du vite mer om regler og praksis rundt budgivning og noen enkle tommelfingerregler fra erfarne eiendomsmeglere fra OBOS.

Hoppende mekler

Innhold:

Anchor tag: 1

Hør Podkast: Slik vinner du budrunden

Anchor tag: 2

Regler og praksis for budrunden

 

Anchor tag: 3

Typiske eksempler på forbehold

 

Anchor tag: 4

Hvordan vinne budrunden?

Det finnes ingen fasit her, men eiendomsmeglerne i OBOS gir deg her noen enkle føringer for hvordan du kan legge opp bud strategien din:

 

Er det mange som har vært på visning og høy interesse for objektet?

I denne situasjonen kan det være lurt å «komme stormende ut», tidlig, med et godt bud som gjerne ligger på prisantydning eller noe over dersom du er veldig innstilt på å få objektet. Hensikten med denne strategien er å «skremme bort» andre interessenter og gi opp før budrunden i det heletatt har startet.

Her er det viktig å huske at selv om det er mange på visning, betyr det ikke nødvendigvis at det er så mange som kommer til å bli med på budrunden. Her må du gjøre en vurdering av objektet – hvor attraktivt er det egentlig? Står det noe i salgsoppgaven for eksempel som gjør objektet mindre interessant?

 

Hvor mye skal jeg høyne budet med om gangen?

Igjen så er det ingen fasit her, men OBOS-meglerne anbefaler å legge inn et «sterkere» bud på enten 50.000,- eller 100.000,- om gangen dersom interessen for objektet er stor. Erfaringen her er at flere er tilbøyelige til å bli med på en budrunde hvor budet høynes med 10.000,- om gangen, da det ikke er like avskrekkende. Mindre bud kan fort oppleves mer langdrygt, og folk kan bli mer «krigerske» i en slik situasjon.

Husk igjen å ha et bevisst forhold til interessen for objektet. Opplever du at interessen ikke er så høy, vil det kanskje lønne seg å legge inn noe med moderate bud.

 

Prøv å fiske etter opplysninger fra eiendomsmegleren

Du kan få mange vesentlige opplysninger fra eiendomsmegleren, blant annet om hvor mange som er interessert i objektet som kan påvirke nivået på budet ditt, men også hvilken strategi du burde velge mtp. budgivningen. Her kan du også få opplysninger om hvilke forventninger kjøper har til et bud, og dette kan være spesielt interessant dersom det er ingen eller få andre med på budrunden, og objektet fort kan måtte selges under prisantydning.

Når du skal fiske etter informasjon fra megler er det viktig å være bevisst på at eiendomsmegleren jobber for selger og ikke deg som mulig kjøper. Jobben til eiendomsmegleren er å få høyest mulig sum for objektet.

Kjøpe bolig - en guide for boligkjøpere

I denne artikkelserien gir våre advokater tips og råd når du skal kjøpe bolig. Hvordan skal du forberede deg? Hvilke dokumentasjon burde du lese med lupe? Og hvordan går du frem på visning, budrunde og overtakelsen?

Få juridisk hjelp når du kjøper bolig!

Boligkjøperforsikring

Med HELP Boligkjøperforsikring får du hjelp hvis du skulle oppdage feil etter overtakelsen. Du har tilgang på advokat i hele fem år etter overtakelse.

Les mer om Boligkjøperforsikring
Juridisk ordbok