Hopp til innhold
Min side

I denne artikkelserien gir våre advokater tips og råd når du skal kjøpe bolig. Hvordan skal du forberede deg? Hvilke dokumentasjon burde du lese med lupe? Og hvordan går du frem på visning, budrunde og overtakelsen?

Innhold:

Anchor tag: 1

Forbered deg på boligkjøpet

Boligdrømmen starter for de fleste med å finne ut hvor du vil bo og hvordan du vil bo. Det kan være fristende å gå rett til kilden hvor de fleste boliger i Norge markedsføres, nemlig på finn.no. Et godt sted å starte hvis du er på boligjakt er å snakke med banken og eiendomsmegleren din. Da kan du få en verdivurdering av egen bolig, og snakke med en bankrådgiver for å skaffe et finansieringsbevis. Da vet du i større grad hvilket boligprisintervall du befinner deg i, og du stiller langt bedre forberedt dersom drømmeboligen dukker opp.

I denne saken gir vi noen råd om hvilke praktiske hensyn du kan ta i forhold til lokasjon, og hvilke krav til finansiering som gjelder for å være med i en budrunde. Vi forteller også litt om hva som er viktig å se etter i finn-annonsen og hvilken rolle eiendomsmegleren har. Les saken her.

 

 

Anchor tag: 2

Salgsdokumentene

Boligkjøpet er sannsynligvis den største investeringen du gjør i livet ditt. Det er påfallende få som setter seg godt nok inn i salgsdokumentasjonen før de byr på en bolig. Vi anbefaler på det sterkeste at du leser og setter deg godt inn i alt av skriftlig dokumentasjon før du vurderer et bud. Dette reduserer sannsynligheten for negative overraskelser senere. Hvis det er noe du ikke forstår i dokumentasjonen kan du kontakte eiendomsmegleren for en forklaring. Med Boligkjøperforsikring fra HELP vil du være sikret juridisk hjelp hvis det oppstår en konflikt.

I denne saken får du informasjon om hva du som kjøper bør se etter i salgsdokumentene. Les saken her.

 

 

Anchor tag: 3

Tilstandsrapport

Tilstandsrapporten er en viktig del av salgsdokumentene, og denne har til formål å opplyse deg om boligens tekniske tilstand. Rapporten skal alltid utføres av en uavhengig takstmann, også kalt bygningssakkyndig. Selv om tilstandsrapporten ofte vil gi deg mange svar, har den også sine begrensninger, da den ofte gjøres basert på en visuell gjennomgang av boligen. Dette betyr at det ikke nødvendigvis er gjort inngrep, og enkelte bygningsdeler er vanskelige å kontrollere. Du må selv gjøre en vurdering ut ifra det du leser i tilstandsrapporten og annen dokumentasjon. Alder på boligen er selvfølgelig også en vesentlig faktor.

I denne saken gir vi deg nærmere informasjon om tilstandsrapporten, hva du bør se etter og hvilke begrensninger som finnes. Igjen kan det være lurt å høre med eiendomsmegler hvis det er noe du er usikker på. I enkelte tilfeller kan du spørre om å gjøre nærmere undersøkelser ved å engasjere egen bygningssakkyndig. Les saken her.

 

Anchor tag: 4

Visningen

Vi anbefaler at du leser nøye gjennom salgsdokumentene før visning, slik at du vet hva du skal spørre om og hva du skal se etter. Bruk tiden på visning riktig. Hvilken tilstand har taket, badet og det elektriske anlegget? Hvor mye er gjort av egeninnsats og hva er gjort av fagkyndige - hvilken dokumentasjon foreligger på arbeidet som er gjort? 

I denne saken får du vite mer om hva du bør se etter på visningen. Les saken her.

 

Anchor tag: 5

Budrunden

Budrunden kan være en stressende affære hvor drømmer blir oppfylt og knust. Det beste budet vil alltid vinne, men med godt forarbeid og en god bud-strategi er det fullt mulig å skyve marginene i din favør.

I denne saken får du vite mer om regler og praksis rundt budgivning og noen enkle tommelfingerregler fra erfarne eiendomsmeglere fra OBOS. Les saken her.

 

 

Anchor tag: 6

Kontraktsmøte

Når du har vunnet budrunden er neste steg å møte selger og selgers megler for en felles gjennomgang av kjøpekontrakten. Bindende avtale mellom kjøper og selger oppstår ved budaksept. Du er ikke bundet til å signere kontrakten, men det har selvfølgelig alvorlige konsekvenser ved å ikke gjøre det. Kontrakten formaliserer avtalen mellom kjøper og selger. 

I denne saken får du vite hva som skjer i kontraktsmøte, hvilke forbehold du kan vurdere å ta og praktisk informasjon rundt overtakelse. Ikke glem å tegne Boligkjøperforsikring på kontraktsmøte! Du kan ikke tegne Boligkjøperforsikring på et senere tidspunkt. Les saken her.

 

 

Anchor tag: 7

Overtakelsen

Når avtalen er inngått og kontrakten er signert kan man lene seg tilbake og glede seg til overtakelsen. For de fleste går overtakelsen ganske knirkefritt, men mange blir også skuffet. Det ser plutselig ikke ut som det gjorde på visning når det ikke er møbler til stede, og det kan skjule seg merker o.l. bak store møbler som nå har kommet til syne. 

I denne saken gir vi deg noen råd om hva du som kjøper bør se etter og tenke på under overtakelsen. Hva skal du gjøre hvis det ikke er vasket skikkelig ut, og når skal du benytte deg av tilbakeholdsretten? Les saken her.

 

 

Anchor tag: 8

Tiden etter overtakelsen

HELP har lang erfaring med å håndtere krav mot selgere som følge av feil og mangler. I mange tilfeller oppdages ikke dette før kjøper har bodd i den nye boligen en stund. Dette kan skyldes at man pusser opp, eller man ikke har testet varmen ordentlig før det ble kaldt ute. Hvis du oppdager feil eller mangler ved boligen du har kjøpt er det viktig at du kontakter HELP med en gang. 

I denne saken får du vite hvordan du burde gå frem hvis du oppdager feil eller mangler. Les saken her.

 

HELP har landets største juridiske fagmiljø for boligkjøpere

Siden 2005 har HELP håndtert mer enn 200 000 saker for privatpersoner og bedrifter i Norden. Som kunde av HELP betaler du ikke timepris, kun forsikringspremie, og får advokathjelp til saken er løst.

I HELP bidrar vi aktivt med å styrke og sikre boligkjøpernes rettigheter uten at vi fakturerer kjøperne for vårt arbeid. Når mange betaler forsikringspremie, får de som trenger det juridisk bistand!

Blerande Thaqi Fagsjef Boligkjøperforsikring, advokat MNA (permisjon)

Få juridisk hjelp når du kjøper bolig!

Boligkjøperforsikring

Med HELP Boligkjøperforsikring får du hjelp hvis du skulle oppdage feil etter overtakelsen. Du har tilgang på advokat i hele fem år etter overtakelse.

Les mer om Boligkjøperforsikring