Hopp til innhold
Min side

Bruk tiden riktig på visning

Les salgsdokumentene godt før visningen slik at du er forberedt, og vet hva du skal spørre om. Bruk tiden du har. Det er en stor investering du skal gjøre, og det kan også være nyttig å notere ned hva du vil spørre om, særlig hvis du skal på flere visninger samme dag.

Innhold:

Anchor tag: 1

Hør Podkast: Bruk tiden riktig på visning

Anchor tag: 2

Hva bør du se etter

Er du opptatt av å kunne flytte rett inn, se litt ekstra på de kostbare rommene, som bad, tak, drenering og elektrisk anlegg. Og hva med overlater: Kan du faktisk flytte rett inn?

Hvem har utført arbeidene? Hvis fagfolk har gjort jobben på elektrisk anlegg, be om å få se samsvarserklæringen. Dette er dokumentasjon på at jobben er gjort av fagfolk og i henhold til forskriftene. Hvis det ikke finnes en slik erklæring, spør hvorfor. Boligmappa er en stadig mer utbredt tjeneste som viser historikken for vedlikeholdsarbeidene i boligen.

 

Klinkekuletrikset

Men selv om du ikke har med deg bygningskyndige på visning, er det slett ikke uvanlig å gjøre klinkekuletrikset på badet for å se om gulvet faller mot sluket, om vannet renner godt unna i vasken, om vinduene er enkle å åpne og lukke, om det lukter fukt i kjelleren, eller lignende. Dessverre ser vi at også bad som er bygd av fagfolk, kan være feilkonstruert, og hvis du er nøye på visning, kan det spare deg for negative overraskelser etterpå. Hvis gulvet på badet virker flatt, spør gjerne megler skriftlig om selger har hatt problemer med at vannet på badet ikke renner bort.

 

Naboforhold

Hvis for eksempel leiligheten er del av en to- eller firemannsbolig, sjekk gjerne hvordan naboforholdene er. Jo mindre sameie eller borettslag, desto viktigere er naboforholdene. Det kan være lærerikt å snakke med naboen om forventninger til oppussing og vedlikehold. Det er også nyttig å se om nære naboer er i samme livssituasjon som deg selv. Er de også småbarnsforeldre, har de barn eller kjæledyr? Ved å hilse på naboen, kan du lære ting som kan være av interesse for deg.

 

Solforhold

Ofte markedsføres boliger med gode solforhold. Hva legger megler i dette? Når forsvinner sola? Er det byggeplaner i nærheten som vil endre dette? Det finnes også apper som angir solforholdene på stedet. Husk at hvis du er på visning i et vekstområde, kan det være at det skal bygges mer i nærheten. Hvilke planer finnes?

 

Utgifter

Det oppstår en del saker i etterkant av overtakelse om fellesutgifter. Ring styreleder eller forretningsfører og spør om økonomi og planer i sameiet eller laget. Oppsummér gjerne samtalen i en e-post til vedkommende, med kopi til megler slik at alle er innforstått med hvilke opplysninger som er gitt.

 

Anchor tag: 3

Egeninnsats

Er det fagfolk som har gjort oppussingen, eller er noe gjort med egeninnsats. Spør hvem som har gjort hva. Kjøper du noe der hele eller deler av arbeidet er gjort av ufaglærte, tar du en ekstra risiko. Hvis selger opplyser at rørarbeidene er gjort av fagfolk, be om å få vite hvem som har gjort det, og oppsummer gjerne opplysningene skriftlig til megler i etterkant slik at alle er enige om hva som er opplyst, og slik at eventuelle misforståelser kan avklares.  

 

Anchor tag: 4

Fellesarealer

Skal du på visning i en leilighet, still også spørsmål om fellesarealer, boder, parkering, osv. Be om å få se boden, og om den egner seg som lagringsplass. Hvis det følger med parkering, er den faktisk bred nok til bilen din? Hvis det er venteliste for parkering, hvor lang er den?

Du kan jo også ringe på hos naboen og spørre om hvordan de opplever at sameiet fungerer, og hvordan økonomien er. Og er det planer for større arbeider i sameiet/borettslaget? Dette skal være opplyst i salgsdokumentene, men det kan spare deg for mye jobb og bekymring å være litt detektiv i forkant.

Send gjerne en e-post til megler, og spør om det er noe du bør vite om planlagte arbeider, som kan påvirke økonomien din? Får du ikke vite om noe, kan du i hvert fall dokumentere at du har spurt.

 

Anchor tag: 5

Fagkyndig

Det er ikke noe krav til at du skal stille med bygningskyndige på visning. Tvert om kan dette føre til at du senere vil identifiseres med fagpersonen og dennes kunnskapsnivå slik at det stilles større krav til hva du burde ha fått med deg på visningen enn du ellers ville ha gjort. Systemet er heller ikke lagt opp til at alle skal kjøre rundt med takstfolk i bilen når de drar på visning.

Kjøpe bolig - en guide for boligkjøpere

I denne artikkelserien gir våre advokater tips og råd når du skal kjøpe bolig. Hvordan skal du forberede deg? Hvilke dokumentasjon burde du lese med lupe? Og hvordan går du frem på visning, budrunde og overtakelsen?

Få juridisk hjelp når du kjøper bolig!

Boligkjøperforsikring

Med HELP Boligkjøperforsikring får du hjelp hvis du skulle oppdage feil etter overtakelsen. Du har tilgang på advokat i hele fem år etter overtakelse.

Les mer om Boligkjøperforsikring
Juridisk ordbok