Hopp til innhold
Min side

Slik forbereder du deg til boligkjøpet

Dette kan kanskje virke selvfølgelig, men det aller første du må finne ut av, er faktisk hvor du kan tenke deg å bo. Og enda viktigere: Hvilke økonomiske rammer har du?

Visningsskilt foran gjerde

Innhold:

Det første avhenger gjerne av jobb, røtter, økonomi, familie og venner, og litt av praktiske hensyn. Er du så glad i natur at du prioriterer skogkanten framfor bykjernen? Er du så avhengig av bil i jobben at du trenger en fast parkeringsplass? Slike ting lønner det seg å tenke gjennom. Kjøper du leilighet i et borettslag med venteliste for parkeringsplass, er det et godt tips ikke å nøle med å skrive seg på lista.

Hvor mye du kan kjøpe for, finner du ut av ved å snakke med banken, og legge fram dokumentasjon på inntekt og egenkapital. Det spiller naturligvis stor rolle om du skal kjøpe alene eller sammen med noen, eller om du har støtte fra foreldre eller andre.

 

Anchor tag: 1

Hør Podkast: Slik forbereder du boligkjøpet

 

Anchor tag: 2

Egenkapital

I HELPpodden har vi snakket om å forberede seg til boligkjøpet med to eiendomsmeglere. De selger stort sett leiligheter øst i Oslo, og forteller at du som regel trenger minst 650.000 kroner i egenkapital for å kunne komme inn i boligmarkedet. Dette oppfyller egenkapitalkravet på 15 prosent, og tilsier en totalpris, inkludert andel fellesgjeld, på rundt 4,3 millioner kroner.

Anchor tag: 3

Undersøk området

Har du funnet et område som passer både lyst og lommebok? Ta deg gjerne en runde og sjekk området. Hvor ligger de beste stedene i området du er interessert i? Du kan kanskje søke råd hos kjente i området, eller hør med en eiendomsmegler om aktuelle og tilgjengelige boliger. Da slipper du å bruke energi på objekter utenfor din rekkevidde.

 

Anchor tag: 4

Ha finansieringen i orden

Tenk over at du må skaffe deg finansieringsbevis før du legger inn bud. Rekker du ikke det, kan du legge inn bud med forbehold om finansiering, men som regel vil slike bud bli avslått. Det du aldri må gjøre, er å legge inn bud uten forbehold, og uten at du er sikker på at du har finanseringen i orden. Et bud uten forbehold er bindende, og når selger aksepterer budet ditt, er avtalen inngått. Hvis det så viser seg at du ikke kan finansiere kjøpet, risikerer du at selger holder deg ansvarlig for eventuelle økonomiske tap din handlemåte forårsaker.

 

Hva er finansieringsbevis

Finansieringsbeviset er en forhåndsavtale med banken som sier hva banken er villig til å låne deg i et begrenset tidsrom, forutsatt at økonomien din er slik du har sagt. Hvor mye du kan låne, avhenger av lønn, egenkapital, og økonomisk støtte hjemmefra. Det er mange som er avhengig av støtte fra foreldre eller andre for å komme inn på boligmarkedet.


Fellesgjeld

Husk at andel fellesgjeld er en del av totalkostnaden for boligen, og du må tenke på dette før du legger inn bud. Når det gjelder fellesgjeld, kan det være lurt å sjekke om det er oppussingsplaner i sameiet/borettslaget som kan øke de månedlige kostnadene dine. Du skal ha råd til å bo. Men har du råd til en økning i fellesutgiftene, kan for eksempel fasadeoppussing øke verdien, særlig hvis den inkluderer nye balkonger.

 

Anchor tag: 5

Finn-annonsen

Les alt som står i annonsen. Annonsen er også en del av kontraktsdokumentene. Men det er enda viktigere å huske at annonsen kun er en liten del av informasjonen du får. Den er bare en teaser for salgsdokumentene, som skal være lett tilgjengelige for deg på samme sted som du finner annonsen. Du må skaffe deg alle dokumentene som er gjort tilgjengelig om eiendommen i forbindelse med salget, og de må du lese.

 

Les alt, alltid

Veldig mange forhold kan være viktige for deg som kjøper. En salgsoppgave er kanskje på rundt 100 sider i snitt. Det sier seg selv at det ikke er praktisk mulig å sette seg inn i dette mens du er på visning. Megler må legge ut relevant informasjon minst 48 timer før visning, slik at du skal ha mulighet til å forberede deg.

 

Anchor tag: 6

Eiendomsmeglers rolle

Vårt råd er at du forbereder deg så godt du kan. Selv om det ikke forventes at du skal drive detektivarbeid, må du lese tilgjengelig informasjon. Det er eiendomsmeglerens oppgave å løfte fram viktig informasjon på vegne av selger.

De fleste salg foregår med megler som mellommann. Megler har en særlig plikt til å undersøke eiendommen, særlig de formelle forholdene rundt grunnbok og servitutter, offentlige godkjenninger og søknadsplikt, etc. Eiendomsmeglere har et sterkt profesjonsansvar, med både undersøkelses- og opplysningsplikt, og dette gir både selger og kjøper trygghet. Eiendomsmeglere er også underlagt Finanstilsynet, og du skal kunne forvente kvalitet på jobben de gjør. Profesjonsansvaret innebærer også at hvis megler ikke leverer godt nok arbeid, i henhold til bransjenormen, kan kjøper ha et krav mot megler, og det finnes en egen reklamasjonsordning for bransjen.

Bruk av eiendomsmegler skal redusere både selgers og kjøpers risiko. Det finnes riktignok programvare og maler slik at en privatperson i teorien kan håndtere salgsarbeidet og budrunden på egen hånd. Men det krever kunnskap å få fram alle relevante opplysninger om eiendommen, og risikoen for at man utelater noe som kan være viktig for kjøper, er større hvis man gjør jobben selv. Dessuten skal skjøte og tinglysing, kjøpesum og oppgjøret forøvrig håndteres riktig, for å redusere muligheten for konflikt.

Til slutt nevner vi at når du kjøper en brukt bolig, har ikke denne de samme kvaliteter som en ny bolig skal ha. Dette må du ta høyde for, og ha et økonomisk handlingsrom for å håndtere overraskelser.

Så til spørsmålet om du bør selge boligen du bor i nå, før du kjøper nytt. Det kan naturligvis virke tryggest å selge først, slik at du har den økonomiske sikkerheten dette gir. Men når du har solgt stedet du bor, utløser dette en annen type stress om å finne noe du liker som din neste bolig. Derfor velger de fleste å kjøpe før de selger.

Kjøpe bolig - en guide for boligkjøpere

I denne artikkelserien gir våre advokater tips og råd når du skal kjøpe bolig. Hvordan skal du forberede deg? Hvilke dokumentasjon burde du lese med lupe? Og hvordan går du frem på visning, budrunde og overtakelsen?

Få juridisk hjelp når du kjøper bolig!

Boligkjøperforsikring

Med HELP Boligkjøperforsikring får du hjelp hvis du skulle oppdage feil etter overtakelsen. Du har tilgang på advokat i hele fem år etter overtakelse.

Les mer om Boligkjøperforsikring