Hopp til innhold
Min side

Kan du kreve at kona eller samboeren deler Lottogevinsten med deg?

Nylig har flere nordmenn vunnet eventyrlig høye gevinster i Lotto og lignende. Dette er jo i utgangspunktet artig for den det gjelder, men det kan også være vanskelig å takle den uventede storgevinsten, både for vinneren og de nærmeste...

Kvinne utenfor bil på landevei

Ikke bedre – bare enklere

Vi sier ikke at det er bedre å vinne en brødrister enn 100 millioner kroner. Men enklere kan det nok være. Som advokater får vi av og til henvendelser som gjelder tippegevinster, men da handler det sjelden om lykken premien har ført med seg. Hvis saldoen til et av medlemmene i husholdningen plutselig får mange flere nuller, kan det være vanskelig å forbli uberørt. Her følger noen typetilfeller.

 

Må kona dele?

Dette kommer blant annet an på hvilke penger tippekupongen er kjøpt for. Hvis kona har kjøpt lottokupongen av sin egen lønn, i sitt navn, bestemmer hun alene hva som skal skje med pengene. Hvis hun vil kjøpe neglelakk, bygge Norges første Krav Maga-museum eller starte Usolidarisk Folkeparti for pengene, kan hun det.

 

Flytt ut

Hvis kona eller mannen din er tilbøyelig til å følge et handlingsmønster som beskrevet ovenfor, bør du flytte ut og søke separasjon før hun rekker å gi gaveløfter eller gaver, og før hun kommer seg til parfymeriet. Dette kan i hvert fall være et godt råd hvis økonomen i deg får bestemme. Hvis kjærligheten fremdeles gjør blind, har det trolig liten hensikt at du leser videre.

Det tidligste skjæringspunktet etter ekteskapsloven er samlivsbruddet (i praksis da separasjonsbevillingen ble utstedt, eventuelt flyttedatoen, avhengig av hva som kom først). Da fryses fellesformuen, og det er denne som skal deles. Hvis samlivsbruddet skjer etter lottotrekningen, skal gevinsten deles. Svaret vil sannsynligvis være det samme hvis samlivsbruddet skjer etter at kupongen er kjøpt, men før trekningen.

 

Normalt

Vi er blitt fortalt at lottomillionærer ikke er som andre, og eksemplene ovenfor ligger kanskje utenfor normalitetens bredder. Vi går i hvert fall ut fra at milliongevinster vanligvis ikke går utelukkende til neglelakk.

Dette er sannsynligvis en vanligere problemstilling: 

Hvis kona betaler lottokupongen med kort og belaster lønnskontoen sin, vil mannen ha rett til halvparten av gevinsten som er i behold når samlivet opphører (ved separasjon, utflytting eller dødsfall)

Hvis kona har kjøpt hytte eller speedbåt for gevinsten, er verdien av hytta eller båten gjenstand for deling med en halvpart på hver.

 

Særeie

Særeie må avtales i ektepakt. Hvis ektefellene seg i mellom har avtalt at fremtidig erverv skal være den enkeltes særeie, og kona betaler lottokupongen som beskrevet ovenfor, vil gevinsten være hennes alene.

 

Gråsone - skjevdelingsmidler

I en del tilfeller kan det være vanskelig å dokumentere nøyaktig hvilke penger som er brukt til å kjøpe lottokupongen. Hvis ektefellen har arvet, eller fått en pengegave, og kan dokumentere at akkurat disse pengene er brukt til å kjøpe vinnerloddet, kan det tenkes at hele gevinsten er avkastning av skjevdelingsmidler (midler som kan holdes utenfor deling).

Men det er nok heller tvilsomt om mannen din kan holde hele gevinsten utenfor selv om han bruker hundrelappen fra grandtante Marta til lottokupong. Sannsynligheten er mye større for at noe av premien raskt vil forsvinne inn på den ene eller andre advokatens lønnskonto før saken er endelig avgjort.

 

Samboere

Samboere har adskilt økonomi. Hvis din samboer vinner storgevinsten, er pengene bare hans eller hennes, rent juridisk, som ved særeie mellom ektefeller. Men i praksis er det vel ikke så sannsynlig at samboeren holder premien for seg selv, i hvert fall ikke hvis målet er at samlivet skal vare.

Men mye kan skje. Samboere uten barn arver ikke hverandre, og samboere med barn arver ”kun” rundt 340 000,- (4G). Eksemplet illustrerer hvorfor det er viktig at samboere inngår både samboeravtale og testament/' target='_blank' title='Gjensidig testament'>gjensidig testament. Advokathjelp på dette området vil oppleves som en svært god investering den dagen man plutselig får behov for gode avtaler.

Det finnes kjente eksempler på at samboere forgjeves har forsøkt å få sin del av den andres lottogevinst. I en dom fra Tønsberg tingrett tapte en ekssamboer et søksmål om å få sin del av den andres lottogevinst på 9 millioner kroner.

 

Grensetilfeller

Samboere innretter seg forskjellig. I noen tilfeller betaler den ene alle husholdningsutgifter fra egen brukskonto, som den andre overfører et fast beløp til. I tillegg betaler de kanskje like andeler av boliggjeld, med mer. Om kontoens eier kjøper en lottokupong på Rema i tillegg til mat og bleier, kan den andre argumentere for at gevinsten skal deles siden kupongen er kjøpt ved bruk av felles midler. 

Det beste rådet vi kan gi samboere er å lage en samboeravtale og et gjensidig testament , og be om advokathjelp til å lage avtalen. Da har man tydelige kjøreregler. Hvis det står klart i avtalen at det vi erverver i fremtiden skal eies og deles likt, vil dette også gjelde lottogevinsten.

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring
Juridisk ordbok