Hopp til innhold
Min side

Har du rett til samvær med barnebarna?

Bestemoren hadde god kontakt med barnebarnet sitt inntil sønnen døde i en ulykke. Kan besteforeldre nektes samvær med barnebarnet sitt?

Besteforeldre holder hånden til liten jente

Innhold:

Vi fikk en e-post fra en fortvilet bestemor som opplevde å ikke få møte barnebarnet sitt etter at sønnen hennes døde i en tragisk ulykke (henvendelsen er kortet ned og anonymisert): 

Sønnen vår og samboeren fikk en skjønn liten jente som jeg fikk følge tett fra fødsel. De første månedene etter begravelsen fikk jeg både sendt bilder av barnebarnet vårt og meldinger på mobil. Det var det eneste jeg hadde igjen etter en elsket sønn.

Anchor tag: 1

Sønnens samboer brøt kontakten

Da jeg en stund etter begravelsen ville ta en tur for å hilse på mitt barnebarn, kom den uforståelige og triste meldingen om at min sønns samboer ikke lenger ville/klarte å ha noen kontakt mer med min sønns familie! Jeg forsto at hun trengte tid, så jeg ønsket ikke å legge noe press på henne. 

En tid etterpå forsøkte jeg igjen å få kontakt, men hun var fortsatt ikke interessert. Det eneste jeg ønsker er å få se mitt kjære barnebarn, høre stemmen hennes. Vi hadde god kontakt og det var ingen konflikt eller dårlig forhold mellom min sønns samboer og meg. Jeg ble veldig glad i henne og skjønner ikke hennes oppførsel nå.

Hva kan jeg gjøre med dette? Det er jo ikke bare vi som taper, det gjør jo også jenta som ikke lenger får kjenne sin fars side av familien. Har jeg en sak å gå videre med? Jeg har ikke lyst til å føre saken for retten, det vil bli en fryktelig påkjenning og vanskelig for alle. Men hvor kan jeg da ellers gå i denne konflikten?

Dette er en trist og vanskelig sak, og det er lett å forstå at man som bestemor føler seg hjelpeløs. 

Anchor tag: 2

Spørsmål om samværsrett kan avgjøres av domstolene

Besteforeldre eller andre slektninger kan ikke kreve samvær med barnet så lenge begge foreldrene lever. Men Barneloven åpner for at slektninger til barnet kan få spørsmålet om samværsrett avgjort av domstolene, dersom en eller begge foreldrene er døde. Denne bestemmelsen er naturligvis mest aktuell for personer på avdødes side. Typisk for besteforeldre eller andre med nær tilknytning til barnet. 

Anchor tag: 3

Barnets beste

En slik samværsrett følger ikke automatisk av loven, men må fastsettes særskilt av retten i hvert enkelt tilfelle. Det kreves ikke sterke grunner for å fastsette samværsrett. Det er selvfølgelig et vilkår at man har en nær tilknytning, men dette gir ikke automatisk rett til samvær – spørsmålet avgjøres alltid konkret ut fra hva som er til barnets beste. Hvis vedkommende får samvær, skal omfanget av samværet vurderes konkret.

Anchor tag: 4

Kontakt familievernkontoret først

Det er opp til deg og moren å avtale et samvær. Dersom dere ikke blir enige, må du ta saken til domstolene. Før man kan ta saken til domstolene, må man ha en gyldig meklingsattest.

Vi vil derfor anbefale deg å ta direkte kontakt med familievernkontoret der barnet bor. På familievernkontoret kan du ha en direkte dialog med moren til barnet, og forhåpentligvis klarer dere der å enes om en samværsavtale utenfor domstolene slik at du og ditt barnebarn kan ha kontakt med hverandre.

 

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring

I 2023 hjalp vi kundene våre med

1 794

Samlivsbrudd

2 221

Barnesaker

474

Ektepakter

3 556

Samboer-kontrakter
Juridisk ordbok