Hopp til innhold
Min side

Er det lov å kaste ut samboeren?

"Jeg flyttet inn til kjæresten min i august med 2 barn under 18 år, men det går dessverre ikke. Han truer med å kaste oss ut før vi har noen annen plass å bo. Kan han det?" Selv om svaret på dette kan være ja, tar det flere måneder å få noen kastet ut. Selve utkastelsen skal namsmannen stå for. 

Innhold:

Les om

Svaret på spørsmålet ovenfor, avhenger av flere forhold. Men det er uansett ikke slik at den ene bare kan kaste ut den andre. Selvtekt er ulovlig. I praksis tar det gjerne mer enn 6 måneder før namsmannen kan gjennomføre fravikelsen. 

 

Anchor tag: 1

Ved "sterke grunner" og samliv med mer enn to års varighet

Hvis samlivet hadde vart i mer enn to år før bruddet, kunne du i medhold av husstandsfellesskapsloven § 3 ha krevd midlertidig bruksrett (leierett) til boligen i en overgangsfase, hvis hensynet til barna tilsa at det var særlige grunner til å la deg bo der i noen måneder mot å betale vanlig husleie.

Men loven gjelder ikke samlivsbrudd etter kortere samliv, som i tilfellet ovenfor.

Anchor tag: 2

Muntlig eller skriftlig husleieavtale

I noen samboerforhold har den ene inngått husleieavtale med den andre. Dette betyr at den ene i praksis er leietaker hos den andre og betaler et fast, månedlig leiebeløp. Husleieavtalen kan være muntlig, og er nok i praksis ofte det mellom samboere.

Hvis det ikke er avtalt noe annet, er oppsigelsestiden tre hele kalendermåneder.

Dette er faktisk ikke helt avklart rettslig sett, men jeg mener at husleieloven gjelder i de tilfeller der en samboer leier av den andre. I så fall har husleieloven regler om oppsigelsestid. I følge husleieloven § 9-7 må utleier fremsette skriftlig oppsigelse som oppfyller formkravene i husleieloven § 9-7 (må bl.a. si noe om leietakers rett til å protestere skriftlig innen én måned). Hvis det ikke er avtalt noe annet, er oppsigelsestiden tre hele kalendermåneder regnet fra utløpet av den måned oppsigelsen ble fremsatt jf. husleieloven § 9-6 .

Anchor tag: 3

Rett til utkastelse - men ikke umiddelbart!

Hvis dere ikke har en husleieavtale, så er det dessverre ingen rettsregler som kommer deg til unnsetning. Huseieren kan be deg om å flytte ut straks. Hvis du ikke kan eller vil etterkomme oppfordringen om å flytte som snarest, kan du i praksis ikke bli satt på dør umiddelbart. Selvtekt er ikke tillatt. Tvangsfravikelse mot din vilje kan bare skje via namsmannen.

Anchor tag: 4

Først tingretten, så namsmannen

Den som eier boligen har neppe såkalt særlig tvangsgrunnlag, og må først sende begjæring til tingretten om å få rettens kjennelse på at du ikke har lov til å bo der lenger. Hvis tingretten gir medhold, sendes kjennelsen til namsmannen for tvangsfullføring. Denne prosessen tar flere måneder. Deretter tar det enda noen uker eller måneder fra retten har avsagt kjennelse til namsmannen tvangsfullbyrder kjennelsen ved en formell fravikelse (utkastelse). Den som blir hevet ut, blir sittende med et betydelig omkostningsansvar, så det er uklokt å klore seg fast hos eks'en. Den som må flytte ut, må være på aktiv boligjakt, og den som skal bli boende må forstå at det tar tid å finne seg nytt husvære. Om den som skal bli boende er utålmodig, kan den boligsøkende gjøre oppmerksom på at en tvangsfravikelse er en langsom prosess som en bør søke å unngå.  

Sunn fornuft

Det er sjelden jeg viser til andre regler enn rettsregler, men til samboerpar som har besluttet å gå hvert til sitt, hender det jeg appellerer til moral. De fleste klarer å dele bolig i den tiden det tar å områ seg. Hensynet til barn må veie tungt. Hvis det er vanskelig å bo sammen, må begge bestrebe seg på å finne midlertidige løsninger som hybel eller sofasurfing hos foreldre/venner. Du må selvsagt være aktivt boligsøkende og gjøre ditt til at overgangsperioden blir så kort som mulig.

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring

I 2023 hjalp vi kundene våre med

1 794

Samlivsbrudd

2 221

Barnesaker

474

Ektepakter

3 556

Samboer-kontrakter
Juridisk ordbok